PETRU CIMPOEȘU

Născut pe 20 ianuarie 1952, la Vaslui, Petru Cimpoeșu a absolvit, așa cum arată Eugen Budău, în „Bacăul literar”, şcoala generală în satul Puşcaşi, comuna Laza, iar în 1971 a urmat cursurile Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui şi s-a înscris la Institutul de Petrol, Gaze şi Geologie. A lucrat ca inginer petrolist pe mai multe şantiere din zona Moineşti, până în 1980, când a devenit cadru didactic la Liceul „George Bacovia” (actualul „Ferdinand I”) din Bacău. După 1990 activează intens în jurnalistica băcăuană ca redactor la săptămânalele „Moldova” şi „Opinia băcăuană”, apoi este colaborator la „Monitorul de Bacău”. În 1997 devine director adjunct al Teatrului Municipal Bacovia, între anii 1998 și 2006 a fost angajat al companiei PETROM, iar în perioada 2006-2017 a fost director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Bacău.

Volume publicate:
„Amintiri din provincie” (1983), distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi
„Firesc” (1985), Premiul C.C. al U.T.C.
„Erou fără voie” (1994), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi
„Un regat pentru o muscă” (1995)
„Povestea Marelui Brigand” (2000)
„Simion liftnicul (Roman cu îngeri şi moldoveni)” (2001), Premiul revistei Cuvântul, Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Magnesia Litera, Cartea anului 2007 în Cehia
„Christina Domestica şi Vânătorii de suflete” (2006), Premiul pentru proză al revistei „Observator cultural”, Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, Premiul naţional de proză „Ziarul de Iaşi”, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române
„Nouă proze vechi. Ficţiuni ilicite” (2008)
„Celălalt Simion” (2015)
„Bărbaţi fără degete şi alte amintiri penibile” (2019)

Prozator de forță al generației sale, Petru Cimpoeșu se detașează de optzeciști printr-o formulă narativă personală, care topește intertextualitatea bine temperată cu un umor pe alocuri cinic, menit să dinamiteze clișeele și prejudecățile lumii contemporane. Un postmodern atipic, de o luciditate tăioasă, care valorizează, ca nimeni altul, virtuțile parabolei.

Biblioteca Județeană „C. Sturdza” Bacău îi urează ani rodnici și frumoși, cărți inspirate și bucurii alături de cei dragi!