MIHAI CEUCĂ

Astăzi este despre Mihai Ceucă, unul dintre cei mai buni cunoscători ai trecutului locului, pe care îl cercetează cu nesmintită pasiune în arhive, documente și cărți poștale de epocă, pe care le adună, cu migală benedictină, de câteva decenii, pentru a ajuta la păstrarea identității Bacăului. De o generozitate proverbială și cu modestia-i cunoscută, Mihai Ceucă este unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai Bibliotecii. Îi urăm să-și întregească multă vreme de acum înainte colecțiile, ani buni și frumoși și, firește, „sănătate, ca să le poată face pe toate”!

Profilul de mai jos, realizat de colega noastră Liliana Cioroianu, surprinde o mică parte a activității sale neobosite în slujba comunității:

MIHAI CEUCĂ

Colecţionar, filatelist, maximafilist, inginer

N. 12 iunie 1947, în Roman, judeţul Neamţ. Stabilit în Bacău în anul 1970.

Membru în Asociaţia Filatelică Română, membru de juriu naţional în filatelie, din 1988
Membru al Societăţii Române de Maximafilie „Dr. Valeriu Neaga” Bacău, din 2007
Membru al Asociaţiei „Lions Club International” Bacău, din 1995

Premii, medalii şi distincţii:
Medalie de aur la expoziția filatelică națională „Virtus Romana Rediviva” din județul Bistrița-Năsăud, ediția a XI-a, 2018, dedicată Centenarului Marii Uniri (cu exponatul „Oficiul poştal Bacău. Istorie poştală 1858-1948”)
Premiu la Expoziţia Internaţională de Maximafilie „Minimax Plovdiv 2017”
Medalie de aur la Expoziţia filatelică „SibiuMax 2015”
Premiu la Salonul internațional de filatelie „Timbres Passion 2014”
Premiul „Vermeil”, Portugalia, 2010 (cu exponatul „Oameni celebri ai lumii in raport cu masoneria”)
Medalie la EFIRO 2008, Bucureşti (cu exponatul „Regele Ferdinand la Iaşi”)
Medalie de aur la „Balkanfila, Istanbul, 2007”
Insigna de aur a Federaţiei Filateliştilor din România
Diplomă de excelenţă cu medalia de bronz a Asociaţiei „Les Maximaphiles Français”

Lucrări publicate:
„Între oglinzi paralele. O istorie ilustrată a Bacăului (1918-2018)” (în colaborare cu Adrian Jicu). Bacău : Editura Bibliotecii „C. Sturdza”, 2018. 239 p.
„Bacău, urbea cu parfum de epocă/ Bacau, The Town with Vintage Perfume”. Bacău : Magic Print, 2016, 144 p. („Cartea anului 2016”- titlu acordat de Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România)
„Grigore Pascu, primul filatelist din Bacău. Catalog”. Bacău : Asociaţia Filateliştilor, 1991, 24 p.
„Bacău, urbea cu parfum de epocă. Cărţi poştale ilustrate (1899-1939)”. 2 CD-ROM, 2014.
„Slănic-Moldova cu parfum de epocă. Cărţi poştale ilustrate (1899-1939). 2 CD-ROM, 2014.

Autoportret
„Călăuzit de această convingere am colecționat timp de câteva decenii un număr impresionant de cărți poștale ilustrând imagini surprinse în Bacău, Slănic-Moldova, Târgu-Ocna și alte localități ale județului Bacău începând cu finele secolului al XIX lea. Ilustratele au fost prezentate la numeroase expoziții de cartofilie și reacțiile de apreciere din partea vizitatorilor m-au determinat să amplific efortul de prezentare prin tehnici editoriale sau căi expoziționale neconvenționale. Colecționarii, indiferent de domeniul abordat, transformă colecțiile lor într-o lume a viselor proprii, a meditației, liniștii și satisfacției oferite de acumularea pieselor, studierea lor și clasarea după propriile idei și gusturi. Privită prin prisma rolului civic al pasiunii, colecționarea devine însă și o faptă de conservare a istoriei vieții sociale. Rezultă cu ușurință și rolul de «muzeograf amator» al colecţionarului, depozitar al unei surse documentare utilă colectivității căreia îi aparține. Obiectele supraviețuiesc doar dacă cineva are grijă de ele, dacă le conservă fizic dar și ca imagine, dacă cineva evidențiază valoarea lor istorică și sădeşte în semeni sentimentul de prețuire a valorilor trecutului. În această conjuctură, intenția de a oferi imaginile pentru ilustrarea narațiunilor unor lucrări monografice realizate de remarcabili oameni de litere băcăuani a devenit un ideal.” (În: „Magazin de Cartofilie, Filatelie şi Numismatică”, 2014)