ION POPESCU-ZELETIN
N. 30 ianuarie 1907, în satul Buda, comuna Răchitoasa, județul Bacău – m. 20 mai 1974, la București.
Studii: Liceul „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad (1925), Facultatea de Drept din Iași (1929), Facultatea de Silvicultură din București (1931). Studii de specializare în biometrie forestieră și amenajarea pădurilor la Universitatea din Gießen, Germania (1934-1936), doctor în silvicultură (1936).
Activitate profesională: după terminarea studiilor (în 1931) a fost incadrat ca inginer ajutor la Ocolul Silvic Gruiu, în Serviciul Silvic. Prin calitatea lucrărilor pe care le-a executat la Snagov, Căiuț și Codrii Cosminului, s-a remarcat și a fost transferat la Casa Autonomă a Pădurilor, în cadrul Serviciului de Studii și Cercetări.
A desfășurat o intensă activitate dedicată perfecționării și conducerii tehnico-științifice a lucrărilor de amenajare a pădurilor la nivel național. În 1945, a identificat în pădurea Harțagul (Ocolul Silvic Nehoiaș, Masivul Penteleu) cel mai înalt molid din România: Picea abies, cu o înălțime de 62 m, diametrul de 2,40 m și volumul fusului, cu coajă, de 84 m³.
Activitate didactică: asistent universitar la Institutul Politehnic din București (1944-1949); conferențiar la Institutul de Prelucrare a Lemnului și la Institutul Forestier din Brașov (1949-1954); profesor la Institutul Politehnic din Brasov (1955-1974). Este autorul unui Curs de dendrometrie, publicat în 1953, care este consultat și în prezent de studenții de la silvicultură.
Cariera ştiinţifică şi didactică a fost întreruptă în anul 1959 când, împreună cu alţi trei membri ai Academiei Române (Constantin Georgescu, Constantin Chiriţă şi Grigore Elinescu), a fost deţinut politic, fără să i se fi intentat proces. Reîntors în 1964, a traversat o perioadă dificilă până când, în 1968, a fost chemat la conducerea Institutului de Cercetări Forestiere.
Lucrări publicate:
- Anuarul inginerilor silvici pe 1932-1933,
- Raportul susținut. Echilibru între posibilitatea și creşterea anuală a capitalului lemn,
- Cartea Pădurilor,
- Încercări româneşti de conducere sistematică a răriturilor. Comunicare,
- Proiect da instrucţiuni pentru amenajarea pădurilor statului, 1941.
- Procedeul de inventariere cu benzi de probă,
- Tabele de producţie pentru speciile salcâm, carpin şi tei întocmite pe baza măsurătorilor efectuate în 1950,
- Tabele de producţie pentru Quercinee (stejar, gorun, gârniţă şi cer),
- Curs de dendrometrie,
- Zonarea funcțională a pădurilor,
- Tabele generale de cubaj pentru mesteacăn,
- Tabele dendrometrice, 1957.
- Principiile metodei pentru amenajarea pădurilor pluriene de protecţie şi producţie,
- Biometria forestieră, 1965.
- Cercetări ecologice în podișul Babadag, 1971.
- Influence of hidric and thermic ele ments upon fir and beech radial growth (in thickness),
- Aspects spécifiques de la dynamique de l’accroissement des peuplements pendant la période de végétation,
- Opere alese. Dendrometrie, auxologie forestieră, amenajarea pădurilor și ecologie forestieră, Editura Academiei Române, 2008.
Recunoaștere internațională: membru asociat al Uniunii Internaționale a Institutelor de Cercetări Forestiere (IUFRO), ales la Congresul de la Oxford (1956); membru al Comitetului permanent IUFRO, ales la Congresul de la München (1967); președinte al Subject Group IUFRO, Forest Management and Planning, ales la Congresul de la Gainessville, SUA (1971); laureat al prestigiosului Premiu internațional pentru ocrotirea pădurilor „Leopold Pfeil” (Hamburg, 1970).
Membru corespondent al Academiei Române (ales pe 2 iulie 1955). Membru fondator al Academiei de Științe Agricole și Silvice și președinte al Secției de Silvicultură (1970).
În 1963, Consiliul de Stat al Republicii Populare Române i-a acordat Ordinul Muncii clasa a III-a, „pentru merite deosebite în muncă și rodnică activitate”.
Academia Oamenilor de Știință din România și Academia de Științe Agricole și Silvice au inițiat Premiul „Ion Popescu-Zeletin”, pentru lucrări publicate în domeniul științelor agricole și silvice.
La împlinirea unui secol de la naştere, Academia Română și Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Ion Gheorghe Ionescu Şişeşti” au organizat un simpozion dedicat vieţii şi operei lui Ion Popescu-Zeletin (desfăşurat pe 9 februarie 2007, în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române), la care au participat numeroși academicieni, cercetători și specialişti. În cuvântările ținute, a fost subliniată actualitatea ideilor sale, cât și contribuţia adusă la realizarea unor legături trainice şi eficiente între ştiinţele agricole şi cele silvice.
Bibliografie:
Dorina N. Rusu, Membrii Academiei Române. Dicţionar (1866-2003), Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003, p. 672.
Liviu Mărghitan, Ioan Mitrea, Membrii Academiei Române din judeţul Bacău, Ed. Vicovia, Bacău, 2008, p. 119-122.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Popescu-Zeletin