Înaintează în vârstă şi câştigă energie! – Lise Bourbeau

Ai remarcat că percepţia ta despre bătrâneţe este în continuă schimbare? Când aveam 17 ani, am lucrat pentru un avocat care mi-a făcut avansuri sexuale. I-am spus spontan că nu-mi vine să cred că un bărbat de vârsta Iui îndrăzneşte să facă asta unei fete tinere. Pentru mine, era un bărbat în vârstă. Avea doar 35 de ani la acea vreme, era căsătorit şi avea 2 copii mici. A fost atât de surprins de reacţia mea, încât nu a mai încercat niciodată.

Am arătat acestea pentru a spune că la acea vârstă consideram că cineva care avea 35 de ani era bătrân. Cu cât am avansat în vârstă, cu atât mai mult mi s-a schimbat percepţia, într-o zi credeam că suntem bătrâni la 50 de ani. Când aveam 40 de ani, persoanele de 70 de ani îmi păreau bătrâne. Astăzi nu mai am nicio credinţă în privinţa acestui subiect. Acest lucru arată cât de mult ne limităm pe noi înşine gândind într-un anumit mod, şi asta în cele mai multe domenii. într-o zi un om care avea o sută de ani mi-a spus că: a fi bătrân înseamnă a fi tânăr mai mult timp decât ceilalţi. El înţelesese importanţa de a se simţi tânăr.

Am 78 de ani la momentul în care scriu această carte. în prezent ştiu că a fi activă şi a continua să fiu activă de-a lungul întregii mele vieţi, este unul dintre motivele pentru care mă simt şi rămân tânără. (Lise Bourbeau)

Disponibilitatea titlului poate fi consultată aici: