„Spune-mi că mă iubești…” Erich Maria Remarque – Marlene Dietrich Mărturii ale unei patimi – Werner Fuld, Thomas F. Schneider

În septembrie 1937 Erich Maria Remarque o întâlnește pe Marlene Dietrich la Lido, în Veneția. Deși nu se văd pentru prima oară, întâlnirea devine începutul unei iubiri îndelungate, pasionale și dramatice, care l-a determinat pe Remarque să-și scrie încântătoarele și tulburătoarele scrisori de dragoste. În iubirea lui pentru Marlene Dietrich, de care a început să se desprindă la sfârșitul anului 1940, dar fără să renunțe pe deplin la ea, Remarque a fost partea „mai slabă”. Pasiunea a fost întru totul reciprocă. Amândoi erau faimoși, independenți financiar, părăsiseră Germania și îi urau pe naziști în egală măsură. Marlene Dietrich corespundea în întregime idealurilor lui Remarque, însă îl supunea permanent chinurilor geloziei.

Werner Fuld și Thomas F. Schneider au adunat, au comentat și au prefațat scrisorile lui Remarque pentru Marlene Dietrich, majoritatea scrise în intervalul 1937-1949, precum și puținele răspunsuri ale actriței. Pe lângă tonul lor pătimaș, scrisorile se disting printr-un joc cu nume de alint, pseudonime și identități diferite, diferențiate și prin exprimare, vădind astfel potențialul creator al dragostei, precum și preaplinul de iubire al literaturii.

Disponibilitatea titlului poate fi consultată aici: