BAC-FEST 2022. THE AFTERMOVIE
S-a tras cortina peste o nouă ediție a Festivalului Național „George Bacovia”, desfășurat în Bacău, în perioada 15-18 septembrie 2022. Au fost patru zile bogate în evenimente diverse, gândite nu doar pentru a pune în valoarea moștenirea poetică bacoviană, ci și pentru a crea un dialog al artelor pentru publicul băcăuan, dornic, după doi ani de pauză, de întâlniri, pe viu, cu scriitori importanți.
Bac-Fest s-a deschis joi, 15 septembrie 2022, la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”, cu o inedită expoziție de manuscrise bacoviene aflate în patrimoniul instituției-gazdă. În continuare, a avul loc vernisajul expoziției „Bacovia”, de Dionis Pușcuță, despre care au vorbit, aplicat, cu observații pertinente, profesorul Marius Manta și curatorul Victor Eugen Mihai VEM. De la ora 12, tot în Sala Multimedia a Bibliotecii Județene, s-au desfășurat colocviile revistei „Ateneu”, cu tema „Romanul în epoca post-umană”, colocvii la care au participat Petru Cimpoeșu, Cristian Fulaș, George Dumitru, Dan Perșa, Adrian Mureșan și Mircea Platon. Discuțiile, intense și incitante, cu puncte de vedere tăioase, au fost moderate de Carmen Mihalache și de Marius Manta. Seara zilei de joi a fost dedicată premiilor revistei „Ateneu”, decernate pe scena de la Teatru Fain. Premiul de excelență i-a revenit prozatorului Petru Cimpoeșu, premiul pentru poezie Dianei Iepure, premiul pentru proză lui Cristi Fulaș, premiul pentru critică lui Adrian Mureșan, iar premiul special, istoricului Mircea Platon. Seara s-a încheiat cu efervescentul spectacol al Trupei Act Bacău, Fată de măritat, o adaptare după Dumitru Solomon.
Cea de-a doua zi a festivalului, vineri, 16 septembrie 2022, a programat, la ora 11, la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, lansarea romanului Călătorie în iad și în rai și-n oraș (Polirom, 2022), de Dan Perșa, despre care ar fi trebuit să vorbească Florina Pîrjol. Cum prietenii de la C.F.R. ne-au făcut o frumoasă surpriză, trenul București – Suceava Nord având o mică întârziere (de 80 de minute!), întâlnirea s-a transformat într-un dialog cu elevii colegiului și cu invitații din sală, curioși să afle una-alta despre Dan Perșa și despre laboratorul său de creație, dar și despre lumea ficțională pe care acesta a imaginat-o în carte. Apoi, de la ora 12, sub egida Conferințele Bac-Fest, prozatorul și publicistul Vasile Ernu, le-a vorbit liceenilor de la Colegiul N. V. Karpen despre Bacovia și generația perestroika din Basarabia. A fost o întâlnire plină de viață, carismaticul invitat reușind să stârnească mirarea și curiozitatea celor prezenți în sală, pe care i-a cucerit cu mărturisirile sale despre rolul crucial pe care l-a jucat poezia punker-ului Bacovia în adolescența sa. Seara, începând cu ora 18, în Aula Universității „George Bacovia”, a avut loc Gala Festivalului Național „George Bacovia”, unde au fost decernate premiile Bac-Fest 2022. Juriul, alcătuit din Bianca Cernat, Florina Pîrjol, Radu Vancu, Alex Goldiș și Bogdan Crețu, a decis astfel: Premiul Național „George Bacovia” – Mariana Codruț, Premiul pentru cartea de poezie – Simona Popescu, premiul pentru cartea de critica poeziei – Cosmin Ciotloș și premiul pentru debut poetic – Alexandra Pâzgu. Seara s-a încheiat cu spectacolul susținut de trupa 3 Parale. Excelenți cunoscători ai tradiției muzicale românești, membrii ansamblului (Florin Iordan – fluiere, caval, cimpoi, țiteră, cobză, contră, Daniel Pop – voce, fluiere, caval, drâmbă, Beatrice Iordan – voce, cobză, gordună și Mihai Balabaș – vioară,) au oferit publicului o savuroasă incursiune în intimitatea secolului XIX.
Sâmbătă, 17 septembrie 2022, poezia s-a mutat la cochetele Galerii Karo, unde, pe fundalul caricaturilor Bacovia realizate de artistul plastic VEM, au citit Radu Vancu, Diana Iepure, Gabriela Vieru, Valentin Talpalaru, Adrian Alui Gheorghe, Violeta Savu, Mir Bălan, Tincuța Bernevic și Dan Petrușcă. Moderatorul întâlnirii a fost Violeta Savu. Seara a continuat cu poezie, la Teatru Fain, într-un dialog care i-a avut în prim-plan pe Bogdan Crețu și pe Andreea Goldiș, pornind de la recenta biografie Nichita. Poetul ca și soldatul. Consistentul și savurosul schimb de replici dintre cei doi au fost completat, în chip fericit, de recitalul plin de emoție și expresivitate al actriței Eliza Noemi-Judeu – Tăcerile lui Nichita.
Duminică, grădina Casei Memoriale „George Bacovia” a fost arhiplină, peste 200 sute de băcăuani luând parte la o dublă lansare de carte: Constantin Călin – Iarăși Bacovia!… (Babel, 2022), despre care au vorbit Elena Ciobanu și Marius Manta, respectiv romanul Iorgu, de Adrian Jicu (Humanitas, 2022), prezentat de Bogdan Crețu și Alex Goldiș. Bac-Fest 2022 s-a încheiat, la Sala Ateneu a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, cu expoziția foto I-auzi corbii…, realizată de artistul Ovidiu Ungureanu, și cu un concert de gală, având în prim-plan trei voci superbe: Analia Selis, Cristina Dăscălescu și Gabriela Iștoc. A fost o seară memorabilă, în care ritmurile pline de senzualitate ale tangoului argentinian s-au întâlnit cu profunzimea și suferința muzicii fado și cu frumusețea înălțătoare a muzicii clasice, oferită de soprana Gabriela Iștoc. Programul a inclus: Schubert – Serenadă, Lehar – Vijla Lied, Soledad, Estrela da tarde, Siempre se vuelve a Buenos Aires, Los Mareados, Inverno Porteño – Piazzolla, Les chemins de l’amour – Poulenc, Casta diva, Schön Rosmarin, Balada para mi muerte, No teu poema, Gaivota, Baldosa Floja și Până când nu te iubeam. Solistele au fost acompaniate de cunoscutul pianist Mariano Castro și de Cvintetul Clasic al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău: Radu Teodor – vioară, Ioana Chirilă – vioară, Ioana Mardare – violă, George Bosnea – violoncel și Stelian-Dima Resmeriță – contrabas. Pe acordurile muzicii au dansat sportivii Academiei Adamas din Bacău, coordonați de Romeo Tanasă și Florin Ștefănescu. A fost un concert entuziasmant, plin de emoție, aplaudat la scenă deschisă de o sală arhiplină.
Ediția din acest an a Festivalului Bacovia a fost organizată de Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău și cu ajutorul unor parteneri și prieteni de nădejde: Univesitatea „George Bacovia” Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, C. N. „Vasile Alecsandri”, C. T. „N. V. Karpen”, C. N. „Ferdinand I”, C. N. „Gheorghe Vrănceanu”, C. N. „Mihai Eminescu”, C. N. „Ion Ghica”, C. N. „Ștefan cel Mare”, Colegiul de Artă „George Apostu”, C. T. „Henri Coandă”, Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, Arhivele Statului. Serviciul Județean Bacău, Muzeul de Științe „Ion Borcea” Bacău, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Centrul de Cultură „George Apostu” Bacău, Casa Memorială „George Bacovia”, Galeriile Karo, Teatru Fain, Uniunea Scriitorilor din România. Filiala Bacău, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Filiala Bacău, Uniunea Artiștilor Plastici din România. Filiala Bacău, Academia de Dans „Adamas”, Editurile „Humanitas” și Polirom, Cromatique Studio, Cotnari și Elitemob.
De asemenea, ne-au fost alături, sprijinindu-ne în promovarea evenimentelor din cadrul festivalului numeroși parteneri media: TVR, TVR Iași, Radio România Actualități, Radio Iași, Radio Trinitas, EUROTV Bacău, TELE 1 Bacău, E TV Bacău, Jurnal FM, Mesagerul FM, revistele „Observator cultural”, „Timpul” și „Ateneu”, cotidianul „Deșteptarea”, Bacău.net și lista rămâne deschisă. Tot aici merită menționați cei mai faini voluntari, voluntarii Bac-Fest, care dau, de fiacare dată, culoare festivalului cu energia și entuziasmul lor.
Mulțumiri tuturor celor implicați în organizarea festivalului!