BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ – 130
Istoria bibliotecii publice din Bacău nu este despre festivism, ci despre efortul de a oferi băcăuanilor acces la carte și la cultură. Ea a fost presărată cu destule momente grele, când biblioteca a fost la un pas de a fi desființată. A rezistat însă prin strădania și dăruirea unor cetățeni responsabili, care au făcut, de-a lungul deceniilor, tot ce le-a stat în putință pentru a o înzestra. Pentru a lăsa în urmă ceva durabil. Acum 130 de ani, în ziua de 27 iunie 1893, la orele 3 p.m., cetățenii Bacăului erau invitați să asiste la „inaugurarea bibliotecei publice comunale, solemnitate ce va avea loc în localul Primăriei”. Ea era rodul strădaniei unor oameni generoși, care au înțeles importanța unei biblioteci publice pentru comunitate.
Recunoștință, așadar, părinților fondatori:
Gheorghe Sturdza – primar
Panaite Topliceanu – profesor
Ștefan Costandache – profesor
N. Corivan – profesor
N. I. Bibiri – profesor
Gh. Jovianu – profesor
Emil Manoliu – profesor
C. Praja – profesor
C. Tulburi – advocat
D. Giosanu – proprietar
Garabet Cristi Ovanez – comersant
Începuturile bibliotecii se leagă de o donație substanțială a boierului Costache Sturdza, care a dăruit bibliotecii 2000 de volume pentru a pune pe picioare o idee ce părea atunci imposibilă. I s-au adăugat numeroși alți donatori, inclusiv principele Ferdinand.
Acum, la 130 de ani de la înființare, avem datoria de a duce mai departe această moștenire și de a oferi băcăuanilor cărți și servicii cultural-educaționale de calitate. Pentru că numai așa putem crește și putem fi o comunitate. Ne străduim să fie așa, cu sprijinul Consiliului Județean Bacău (ordonator de credite) și cu ajutorul prietenilor de la Dedeman și Humanitas, care oferă Bibliotecii Județene Bacău 1000 de volume noi, pentru toate vârstele și gusturile.