ION FERCU
8 ianuarie
Biblioteca Județeană „C. Sturdza” Bacău îi urează ani mulți&buni, cu inspirație, lui Ion Fercu (poet, eseist, publicist, prozator, profesor de filozofie).
Născut la 8 ianuarie 1952 (satul Valea lui Ion, comuna Blăgești, județul Bacău), Ion Fercu a debutat cu proză în revista Liceului Pedagogic din Bacău, „ABC” (coordonată de profesorul Mihail Andrei) și cu poezie în „România literară”(în același an, 1970). Debut editorial în 1996.
Scrieri: „Iadul de paradă” (poeme), „Prizonierul prizonierului” (poeme), „Agonia umanului” (eseuri), „Amanţii absurdului” (poeme), „Audiența” (roman), „Oaspetele” (roman), „Z” (roman), „Ostaticul Umbrariei” (roman).
PETRU CIMPOEȘU – 65
20 ianuarie
Născut pe 20 ianuarie 1952, la Vaslui, Petru Cimpoeșu a absolvit, așa cum arată Eugen Budău, în „Bacăul literar”, şcoala generală în satul Puşcaşi, comuna Laza, iar în 1971 a urmat cursurile Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui şi s-a înscris la Institutul de Petrol, Gaze şi Geologie. A lucrat ca inginer petrolist pe mai multe şantiere din zona Moineşti, până în 1980, când a devenit cadru didactic la Liceul „George Bacovia” (actualul Ferdinand) din Bacău. După 1990 activează intens în jurnalistica băcăuană ca redactor la săptămânalele Moldova şi Opinia băcăuană, apoi este colaborator la Monitorul de Bacău. În 1997 devine director adjunct al Teatrului George Bacovia, iar între anii 1998 și 2006 a fost angajat al companiei PETROM. În prezent este director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Bacău.
Scrieri:
– „Amintiri din provincie” (1983), distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi
– „Firesc” (1985) Premiul U.T.C.
– „Erou fără voie” (1994), Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi
– „Un regat pentru o muscă” (1995)
– „Povestea Marelui Brigand” (2000)
– „Simion liftnicul (Roman cu îngeri şi moldoveni)” 2001, Premiul revistei Cuvântul, Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România; Premiul Magnesia Litera – cartea anului în Cehia
– „Christina Domestica şi Vânătorii de suflete”, 2006 (Premiul pentru proză al revistei „Observator cultural” pe anul 2006; Premiul pentru proză USR – 2006; Premiul naţional de proză „Ziarul de Iaşi” – 2006)
– „Nouă proze vechi. Ficţiuni ilicite”, POLIROM, 2008
– „Celălalt Simion”, POLIROM, 2015
Prozator de forță al generației sale, Petru Cimpoeșu se detașează de optzeciști printr-o formulă narativă personală, care topește intertextualitatea bine temperată cu un umor pe alocuri cinic, menit să dinamiteze clișeele și prejudecățile lumii contemporane. Un postmodern atipic, de o luciditate tăioasă, care valorizează, ca nimeni altul, virtuțile parabolei.
Biblioteca Județeană „C. Sturdza” Bacău îi urează ani rodnici și frumoși, cărți inspirate și bucurii alături de cei dragi!
DAN PERȘA – 57
26 ianuarie
Constructor de lumi fantaste și manipulator subtil de limbaj, Dan Perșa este unul dintre actorii nedreptățiți pe eșicherul literar actual. Proza lui, de o poeticitate discretă și de un umor viguros, ar merita, oricând, un loc mai vizibil și o altă recunoaștere. Una care să transgreseze, vorba lui Caragiale, „gaștele” literare și centrii de putere și care să-i recunoască ceea ce e de domeniul evidenței: inteligența narativă și asimilarea, în răspăr, a tradiției.
Născut pe 26 ianuarie 1960, în Gherla, jud. Cluj, Dan Perșa este prozator, poet și eseist. Şcolaritate preuniversitară în Bacău: Şcoala generală Nr. 6, Liceul G. Bacovia şi Liceul I. Avioane. Licenţiat al Facultăţii de Geologie – Geografie de la Universitatea Bucureşti, secţia geofizică în 1985. Lucrează, după cum arată Eugen Budău, în „Bacăul literar”, ca geofizician la Gheorghieni. I.P.G.G. Bucureşti (1985-1989), şef Radar Tuzla la Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie Bucureşti (1985- 1989). Din 1993 este redactor, apoi secretar general de redacție al revistei de cultură Tomis din Constanța. Debut publicistic în Suplimentul literar-artistic al „Tineretului liber” în 1991. Debut literar în “Tomis” (1992). Debut editorial în 1997. Colaborează la publicaţiile: „Euphorion”, „Arca”, „Ateneu”, „Tomis”, „Calende”, „Observator” (München), „Biblion”, „Luceafărul”, „Timpul”, „Vatra” ş.a.
Scrieri:
„Vestitorul” (Ed. Albatros, 1997) – roman;
„Șah orb…” (Ed. Albatros, 1999) – roman;
„Război ascuns” (Ed. Albatros, 2005) – roman;
„Cu ou și cu oțet” (Ed. Cartea Românească) – roman;
„Cărțile vieții” (Ed. Cartea Românească, 2009);
„Arca” (Ed. TipoMoldova, Iasi, 2012) – roman;
„Viața continuă” (Ed. Editura EuroPess Group, București, 2013) – roman;
„Și eu am scufundat Atlantida”
„Epopeea celestă” (Ed. Vlad&Vlad, Craiova, 1999) – versuri
Echipa Bibliotecii Județene „C. Sturdza” îi urează lui Pan Derșa ani mulți și inspirați!
CALISTRAT COSTIN – 75
30 ianuarie
Pe numele său adevărat Costinel Costin, viitorul poet, prozator și publicist s-a născut la 30 ianuarie 1942, la Bacău, unde face studii gimanizale și liceale. După absolvirea Facultății de Filologie la Iași, cochetează cu învățământul universitar, trece în domeniul presei, lucrează la diferite instituții de cultură, iar după decembrie 1989 face nițică politică și ocupă diverse funcții de conducere (la Teatrul „Bacovia”, la Teatrul de Animație). Nu a renunțat nici astăzi, când e președinte al Filialei Bacău a U.S.R., pe care o păstorește de ani buni.
Urmărită în evoluţia ei, lirica lui Calistrat Costin conturează un scriitor viguros. Recitindu-i poemele, constați, cu surprindere, că, de fapt, nu histrionismul, umorul sau ironia sunt caracteristicile definitorii ale poeziei sale, ci gravitatea pe care o maschează printr-un discurs voit ludic, pontos, de efect. Ea dezvăluie drama a unui ins trist, aplecat, cum se spune clişeic, asupra marilor întrebări existenţiale. Fără a excela, Calistrat Costin a supravieţuit modelor literare, generaţiilor şi promoţiilor, reuşind să ilustreze câte ceva din toate.
Scrieri
Planete (1974)
Augusta lumină (1976)
Elementul „lume” (1978)
Satiră duhurilor mele… (parodii şi nu prea) 1980
Declinul elegiei, 1983
Scrisori (1988)
Uite viaţa, nu e viaţa!: poezii de lume (1992)
Soare cu dinți (2002)
…Restu-i otravă (2004)
Bârfitor la colţ de Univers…(2006)
Om fi greşit galaxia (2010)
La un pahar de neant…(2011)
ILIE BOCA
21 februarie
Cu (zâmbetul lui) Ilie Boca, Bacăul este mai bogat&mai împlinit. La mulți ani, maestre!