ELISABETA BOSTAN

Regizoare de film

N. 1 martie 1931, în Buhuși, județul Bacău.
Absolventă a Colegiului Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț și a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, secția Regie (1954).
Conferenţiar (1965), profesor universitar (din 1990) şi şeful Catedrei de regie de film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie.
Membră a Uniunii Cineaștilor din România.
De-a lungul carierei, dedicată în mare parte filmelor pentru copii, a scris şi regizat peste 30 de filme de lung şi scurtmetraj, pentru care i s-au decernat zeci de premii naţionale şi internaţionale. În munca sa, a folosit adesea ca sursă de inspiraţie operele unor autori români consacraţi, precum Ion Creangă, Cezar Petrescu, Petre Ispirescu.
A debutat în anul 1958, cu două scurtmetraje, documentare etnografice: Trei jocuri româneşti şi Cloşca cu puii de aur.

Filmografie

  • Hora (1959)
  • Puștiul (1962)
  • Năică și peștișorul (1963)
  • Amintiri din copilărie (1964)
  • Pupăza din tei (1965)
  • Năică și barza (1966)
  • Năică și veverița; Năică pleacă la București (1967)
  • Tinerețe fără bătrânețe (1969)
  • Veronica (1972)
  • Veronica se întoarce (1973)
  • Mama (1976)
  • Saltimbancii (1981)
  • Fram (1983) – serial TV
  • Un saltimbanc la Polul Nord (1984)
  • Promisiuni (1985)
  • Unde ești copilărie?; Zâmbet de soare (1988)
  • Desene pe asfalt (1989)
  • Campioana (1990)
  • Telefonul (1991)
  • Iza-Bella (2007)

Premii și distincții

1963-1967: Marele premiu Pelagro d’oro și Marele premiu al juriului la Festivalul internațional al filmului pentru copii de la Gijon-Spania; Premiul pentru cel mai bun film pentru tineret la Festivalul internațional de la Tours; Marele premiu la Festivalul internațional al filmului de la Teheran; Mențiune specială la Cannes; Premiul pentru cel mai bun film pentru copii la Festivalul filmului de la Mamaia; Premiul pentru cel mai bun film folcloric la Săptămâna internațională a filmului de folclor și turism de la Bruxelles („Nunta în Țara Oașului”); Premiul pentru cel mai bun film la Festivalul internațional din Mar del Plata-Argentina (seria „Năica”); Premiul Oso Asturiano pentru cea mai bună regie la Festivalul internațional al filmului de la Gijon-Spania și Premiul pentru regie la Festivalul internațional al filmului pentru copii de la Moscova („Năică și barza”).
1969: Premiul special al juriului la Festivalul internațional al filmului de la Moscova, Medalia de aur la Festivalul internațional al filmului din Mar del Plata și Placheta de aur la Festivalul internațional al filmului de la Teheran („Tinerețe fără bătrânețe”).
1973: Medalie de bronz pentru cel mai bun musical la Festivalul internațional al filmului de la Moscova („Veronica”).
1977: Premiul special al juriului la Festivalul internațional al filmului de la Moscova și Cupa de argint la Festivalul filmului pentru copii de la Giffoni Valle Pianna, Italia („Mama”).
1982: Premiul de regie al Asociației Cineaștilor din România – ACIN („Saltimbancii”).
1985: Premiul de regie la Festivalul de la Costinești („Promisiuni”).
1986: Premiul de regie al ACIN („Promisiuni”).
1988: Premiul Cinematografiei la Festivalul international al filmului de la Tomar, Portugalia („Unde esti, copilărie?”).
1990: Marele premiu la Festivalul internațional al filmului de la Cairo și Premiul special al juriului la Festivalul filmului de la Montreal („Campioana”).
1991: Premiul de interpretare și Medalia de aur la Festivalul internațional al filmului de la Giffoni Valle Pianna; Premiul pentru cel mai bun rol feminin (Izabela Moldovan), Laon-Franța și  Namur-Belgia („Campioana”).
Pe 1 decembrie 2000, președintele României, Emil Constantinescu, i-a acordat Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer, „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii”.
În anul 2009, Elisabeta Bostan a fost laureata Premiilor Gopo pentru întreaga activitate și, la decernarea distincţiilor Academiei Române pentru anul 2007, i-a fost conferit Premiul „Aristizza Romanescu” pentru întreaga carieră.
În ianuarie 2011, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC.
În decembrie 2012, a fost premiată de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF).
În aprilie 2013, la Gala Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, ediția a IX-a, i-a fost decernat un Premiu de Excelenţă.
În iunie 2015, a participat la Festivalul Internaţional de Film Etnografic (FIFE) din Zlatna, judeţul Alba, unde trei dintre filmele sale („Amintiri din copilărie”, „Saltimbancii”, „Mama”) au fost difuzate gratuit pentru copiii prezenţi la eveniment.

S-a numărat printre personalităţile culturale care au fost omagiate şi premiate la 15 ianuarie 2018, la Ateneul Român, de Ziua Culturii Naţionale, în cadrul unui eveniment organizat la iniţiativa Ministerului Culturii.
Pe 17 noiembrie 2019, la Hotel Sheraton din București, Asociația DACIN SARA i-a oferit placheta omagială „HONORIS AC PRETII”, pentru talentul şi măiestria regizorală de care a dat dovadă în cei peste 60 de ani petrecuţi în slujba filmului românesc.
În același an, Casa de Cultură din Buhuşi a primit numele ei și primăria orașului a lansat proiectul cultural „CineCopilăria cu Elisabeta Bostan”.

 „Dacă nu studiam regia, aș fi urmat cu siguranță istoria artelor sau arheologia. M-au pasionat întotdeauna culegerile folclorice, obiceiurile populare (am și concretizat câte ceva în „Nunta din Oaș” și „Cloșca cu puii de aur”). Port în mine acest filon plastic și poetic și sper să-l fructific din ce în ce mai bine, pentru că, știut este, afirmarea noastră pe plan mondial se poate face nu atât prin forma sau prin genul filmelor, cât prin țesătura lor intimă de gânduri și sensibilitate specifică, prin miezul lor național. În acest sens, „Tinerețe făra bătrânețe” a fost pentru mine o experiență folositoare. Critica a recunoscut, la vreme, acest peisaj uman și natural, care reconstituia lumea basmului popular și în costumele inspirate din fresca Voronețului și în detalii scenografice sau în metafore vizuale.” (din interviul realizat de Alice Mănoiu, în revista „Cinema”, aprilie 1973).

Bibliografie:

Cornel Cristian, Bujor T. Rîpeanu, Dicţionar cinematografic, Ed. Meridiane, 1974.
Cristina Corciovescu, Bujor T. Rîpeanu, 1234 cineaşti români. Ghid bio-filmografic, Editura Ştiinţifică, 1996.
Titus Vijeu, Elisabeta Bostan. Imaginarium sau filmul în împărăția candorii, Ed. Noi Media Print, 2016.
https://www.cinemagia.ro/