VASILE GH. RADU

Zoolog, academician

N. 26 iunie 1903, în satul Pârgărești, județul Bacău (într-o familie cu cinci copii) – m. 8 martie 1982, la Cluj-Napoca.
Studii: Liceul „Principele Ferdinand” din Bacău. În perioada 1922-1927 a fost student la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Iaşi. Interesul său pentru cercetarea ştiinţifică a fost observat de către Paul Bujor, şeful Catedrei de Morfologie animală, care l-a încurajat, i-a îndrumat lucrarea de licenţă, iar în 1931 i-a fost coordonator al tezei de doctorat („Structure histologique et cytologique du canal deferent chez Armadillidium vulgare Latr.”).
În perioada 1931-1932, a efectuat stagii de cercetare la Laboratorul de Citologie şi Histologie Comparată a Universității Sorbona, la Laboratorul de Histologie a Universităţii de Medicină din Paris şi la Staţiunea de Cercetări Marine din Roscoff (Bretagne, Franța). În țară, a continuat specializarea la Staţiunea Zoologică Marină de la Agigea şi la Staţiunea Zoologică de la Sinaia.

Activitatea didactică:
A parcurs, rând pe rând, toate gradele universitare: preparator la Laboratorul de Morfologie Animală al Universității din Iași (1926), asistent (1927), șef de lucrări (1933), conferențiar (1935). În 1940 a câştigat concursul pentru titlul de profesor titular la Catedra de Zoologie şi Anatomie Comparată de la Universitatea Daciei Superioare „Ferdinand I” din Cluj. De atunci şi până la pensionare, a fost şeful catedrei, chiar dacă pe parcurs a ocupat şi alte funcţii (decan al Facultății de Biologie-Geografie, director onorific al Institutului de Speologie din Cluj). În 1973 a devenit profesor consultant al universității clujene.
De-a lungul carierei, a predat câteva discipline biologice de bază, printre care Citologie şi Histologie Animală, Anatomia Comparată a Vertebratelor și Zoologia Nevertebratelor. Rămân de referinţă cele două manuale de Zoologia nevertebratelor, editate şi reeditate în perioada 1967-1972, adevărate tratate de zoologie prin bogăţia şi diversitatea informaţiei.

Activitatea științifică:
A studiat izopodele terestre din România și a descoperit glandele tegumentare la aceste nevertebrate și spiralația traheolelor de la insecte. A făcut investigații originale în citologia și embriologia experimentală și a inițiat tehnica culturilor în țesuturi.
A organizat deplasări cu întreg colectivul de zoologi în habitate din diverse unităţi geografice, de unde a colectat izopode terestre pe care le-a studiat şi a descris comunităţile de specii din habitatele cercetate. Asemenea cercetări au fost făcute în Munţii Bucegi, Munţii Apuseni, Carpații Orientali, în diverse habitate din Banat, Transilvania, Moldova, Dobrogea, Muntenia. În materialul colectat, profesorul Radu a identificat şi descris 25 specii şi 4 subspecii noi pentru ştiinţă, specii care pot fi considerate endemice pentru fauna României.
A făcut şi cercetări ecologice cantitative în diferite habitate din împrejurimile Clujului. Rezultatele cercetărilor de taxonomie, faunistică şi ecologie s-au finalizat prin elaborarea a peste 30 de articole publicate în reviste de specialitate.

Lucrări publicate (selectiv):

  • Spermatogeneza la Armadillidium vulgare Latr. cu privire specială asupra evoluției chromatinei și a constituanților cytoplasmatici, 1931;
  • Etude cytologique de la glande surrénale des amphibiens anoures, 1931;
  • Les glandes surrénales des Sélaciens, 1932;
  • Isopodes terrestres de Roumanie, 1935;
  • Contribution à l’étude du systeme artériel chez les sauriens, 1938;
  • Clasificare și scurtă caracterizare, 1954;
  • Zoologia nevertebratelor, vol. I-II, 1958, 1967;
  • Rolul animalelor în transformarea naturii, 1962;
  • Contribuții la studiul acarienilor din sol, 1963;
  • Genul Cyphoniscellus în fauna Republicii Populare Române, 1965;
  • Ordinul Isopoda, Subordinul Oniscoidea, Volumul IV, Fascicula 13 (1983), Fascicula 14 (1985).

Membru al Societății de Biologie din Paris și al Societății Internaționale pentru Nomenclatură din Londra.
Membru corespondent al Academiei de Științe din România (din 21 decembrie 1935).
Membru corespondent al Academiei Române (din 1 noiembrie 1948).

Bibliografie:
George D. Vasiliu, Biologi din România – Dicţionar, Editura „Ion Borcea”, Bacău, 2001.
Liviu Mărghitan, Ioan Mitrea, Membrii Academiei Române din judeţul Bacău, Editura Vicovia, Bacău, 2008.
Ioan Coroiu, NicolaeTomescu, László Rákosy, Profesorul Vasile Gh. Radu (1903-1982), în „Studia Universitatis Babeş-Bolyai. Biologia”, LVIII, 2, iulie-decembrie 2013, p. 7-17.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_Gh._Radu