Cultura media – Daniel Ciurel

Volumul își asumă două obiective: promovarea criticismului retoric în domeniul cercetării calitative în științele comunicării și promovarea educației media în România. Se înțelege că a doua consecință este de mare utilitate practică, în condițiile în care suntem efectiv bombardați zilnic cu știri și informații venite pe toate canalele tradiționale și moderne, iar noi nu suntem suficient pregătiți sau educați, pentru a face față acestei avalanșe de informații.
Autorul prezintă opt metode ale criticismului retoric: criticismul retoric neo-aristotelian, perspectiva cuvintelor-cheie, perspectiva imaginarului tematic, perspectiva criticismului generic, criticismul retoric ideologic, criticismul retoric metaforic, criticismul retoric narativ și criticismul retoric pentadic. E foarte bine că la fiecare metodă, din cele opt amintite, autorul arată avantajele și limitările acesteia. Partea practică a lucrării este și cea mai fascinantă a volumului. Aici domnul Daniel Ciurel ilustrează, cu exemple concrete, fiecare din cele opt modele ale criticismului retoric.
Lucrarea este redactată într-un stil fluent, foarte clar, plăcut la lectură, fără prețiozitățile și savantlâcurile prezente în unele exegeze mai noi. Există și două interesante anexe: Sofisme prezente în mass-media și Argumente în mass-media.
Disponibilitatea titlului poate fi consultată aici: