Calendar

mart.
15
joi
Lansare de carte: Dan Perșa @ Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău
mart. 15@17:00


„DINCOLO”. AXA BĂLĂIȚĂ-CIMPOEȘU-PERȘA

Trei sunt, în opinia mea, prozatorii importanți pe care Bacăul îi are după 1960: George Bălăiță, Petru Cimpoeșu și Dan Perșa. Cu Mustaria Lui Dan Perşa ne vom întâlni joi, 15 martie 2018, la ora 17.00, la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”, unde va lansa cel mai recent roman, „Dincolo” (Editura „meditative arts”, 2018), o parabolă despre viață&moarte, trup&suflet, materie&spirit etc. Un roman-ispită, un roman-capcană, cu preocupări și obsesii similare (tematice, ideatice, atitudinale) celor din cărțile semnate de Bălăiță și Cimpoeșu. Un roman cu umor și umori, din care citez aici un pasaj post-8 martie:

„Dar nu lua seama la vorbele lui, drag cetitorule, fiind vorbe misogine și cum să fim noi misogini, când tot ce îndrăgim mai mult pe lume e femeia?
…pe femeie a făcut-o din coasta lui, a bărbatului, a lui Adam, fără să mai sufle ceva în ea, fiind de ajuns cât și cum era. Rumenă în obraji, cu gene lungi și clipitoare, cu ochii sclipicioși, cu buzele cărnoase și de-un roșu aprins…și, ei, na, nu știm, cronicarul nu notează, fost-a Eva blondă? Sau brună ca doamna din sonete? Fost-a sulegetă sau trupeșă? Păcatul lui, al cronicarului divin, că nu ne-a dat astfel de informații. de fapt, sunt sigur, cu înțelepciune și-a înfrânat condeiul. Ce-ar fi fost să spună că Eva a fost blondă? Am iubi atunci doar blondele, iar pe focoasele brunete, ioc! Și pe pistruiatele roșcate, turnate-n aur, parcă, le-am ocoli! Și ce-ar fi fost să spună c-a fost grasă? Am iubi grasele doar și pe bietele slăbănoage le-am lăsa să ofteze, înfierându-le cu vorbe grele: sac de oase! Pe când așa, cum cronicarul n-a dat canon divin la înfățișarea femeii, iubim toate femeile, pe fiecare așa cum este! Că doar, la urma urmei, nu contează cum se înfățișează femeia, ci doar ființa ei, care este feminitatea…”

 

mart.
16
vin
Lansare de carte: Mihaela Murafa @ Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău
mart. 16@17:00


Volumul „Vise pe hârtii pentru suflete zglobii” ne propune o întâlnire cu poveștile și cu lumea păpușilor, cărora le vor da viață actrița Mihaela Murafa și copiii-actori: IOANA TEODORA MARCU și THEODOR PARIS.
Vă așteptăm la întâlnirea cu Cocoșul și Vulpea din Fabule de ronțăit, Pepelea și Baba din Pepelea, Păcală și Tândală, Marmeladă și Lupul din Magazinul de pe strada Iernii, Aiurica-Povestica și Peștișorul Auriu din Rogvaiv, Moderatorul TV și Regina din Minute de celebritate, Boogie Struțul și Lolita din Boogie Woogie.
Cartea va fi prezentată de Carmen Mihalache, iar moderator va fi Adrian Jicu.

mart.
19
lun
Curs autorizat de calificare / perfecţionare bibliotecar @ Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău
mart. 19@08:00 – mart. 30@18:00
mart.
20
mar
ANUNT EXAMEN PROMOVARE @ Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău
mart. 20 toata ziua
mart.
21
mie
Aproape POET. Ziua Internațională a Poeziei @ Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău
mart. 21@17:00


Poeții sunt anticorpii unei societăți bolnave spunea, cu ceva ani în urmă, într-un interviu, Ion Mureșan.
Cu poeții Bacăului ne întâlnim miercuri, 21 martie 2018 (Ziua Internațională a Poeziei), ora 17, la Biblioteca Județeană „Costache Sturdza”, într-o seară dedicată poeziei și muzicii. Sub un titlu bacovian, autoironic. Un avertisment privitor la statutul poetului în cetate.
Ne vor fi alături: Ion Tudor Iovian, Ovidiu Genaru, Violeta Savu, Calistrat Costin, Dan Petrușcă, Val Mănescu, Mirela Bălan, Mioara Băluță, Theodor Calcan, Atena IvanoviciCristina Ştefan, Tincuța Horonceanu-Bernevic, Ioan Burlacu, Nicolae Mihai, Rodica Dascălu.
Fondul muzical va fi asigurat de cvartetul Blue: Antonia Solomon, Andreea Duma, Irina Pușcală, Tiberiu Ghidu (coordonator: Codrin Stan).
Vă așteptăm la poezie!

mart.
27
mar
Stejarii Unirii @ Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău
mart. 27@12:00

StejariI Unirii


PROGRAM EVENIMENT:
„STEJARII UNIRII”
27 martie 2018, ora 12.00, Colegiul Național „Ferdinand I” Bacău

9.00- 16.20 – Distribuirea stejarilor (Biblioteca Județeană „C. Sturdza”)
12.00- 12.20 – Alocuțiuni autorități
12.20- 12.35 – „Stejarii, martori ai istoriei” – prezintă Mihai Ceucă
12.35- 12.50 – „Basarabia e România” – moment artistic oferit de elevii C.N. „Ferdinand I”
12.50- 13.00 – Plantarea stejarului Unirii în curtea C.N. „Ferdinand I”

mart.
29
joi
Convinge-mă să citesc! @ Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău
mart. 29@11:30
Lansare de carte: Maximilian VASILIU @ Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău
mart. 29@18:00
apr.
2
lun
Donează o carte! @ Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău
apr. 2@08:00 – 18:00

Donează o carte!


Cu ocazia a 125 ani de la înfiinţarea bibliotecii băcăuane, Compartimentul pentru copii al Bibliotecii Judeţene „C. Sturdza” Bacău , în colaborare cu şcolile partenere , prin ISJ Bacău, desfăşoară în perioada 2 aprilie – 27 iunie – campania  de donare a cărţilor pentru copii şi tineret „Donează o carte!”.

Campania a debutat  într-o zi cu dublă semnificaţie, atât pentru iniţiatori  cât şi pentru beneficiarii donaţiei. Ziua de  2 aprilie este Ziua Internaţională a Cărţii pentru Copii şi Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului şi se va încheia pe data de 27 iunie, când se împlinesc 125 ani de la înfiinţarea Bibliotecii Judeţene „C. Sturdza”.

Pornind de la faptul că biblioteca noastră a fost înființată printr-o donație de carte, continuăm tradiţia începută de Gheorghe Sturdza şi o reinventăm. De fondul de carte colectat de la elevii şcolilor partenere vor beneficia  copiii de la Centrul de Zi  “Betania” pentru tineri cu dizabilităţi.

Iulia Leteanu, Şef birou

Saptămâna altfel. Prietenie… pe o sfoară… @ Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău, Compartimentul pentru copii
apr. 2@09:00 – 18:00
apr.
11
mie
ANUNT REZULTAT EXAMEN PROMOVARE @ Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău
apr. 11 – apr. 13 toata ziua
apr.
16
lun
Săptămâna altfel @ Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău, Compartimentul pentru copii
apr. 16@08:00 – apr. 20@18:00
apr.
18
mie
Ion Creangă – eroul nostru @ Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău, Filiala „Ștefan cel Mare”
apr. 18@10:00 – 12:00


„În lumea fascinantă a cărților” de la Filiala „Ștefan cel Mare”, grupele mijlocii de la Gradinița Crai Nou Bacău au făcut o incursiune în poveștile lui Ion Creangă.

A scrie sau a nu scrie SERII @ Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău
apr. 18@12:00Cine nu iubește seriile, fie că sunt despre creaturi supranaturale, aventuri, spionaj sau magie? Cu toții avem măcar o serie preferată și suntem siguri că nu ne puteți contrazice.
Dar v-ați gândit vreodată ce înseamnă, de fapt, o serie, ce presupune scrierea acesteia și mai ales ce se află în spatele fiecărui volum în parte?

Ei bine, noi vă putem dezvălui extraordinara poveste a scrierii unei serii și vom găsi împreună răspunsul la întrebarea „A scrie sau a nu scrie serii?”.

Editura Librex împreună cu autoarele Monica Ramirez și Oana Arion vă invită miercuri, 18 aprilie, la Biblioteca Județeană „C. Sturdza” Bacău la evenimentul inedit „A scrie sau a nu scrie serii”.

Vă așteptăm cu drag!

apr.
23
lun
Ziua Internațională a Cărții și a Bibliotecarului @ Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” Bacău
apr. 23@13:00 – 14:00


Împreună cu elevii Colegiului Național „Vasile Alecsandri” Bacău, vom marca Ziua Internațională a Cărții și Ziua Bibliotecarului din România în cadrul celei de-a doua ediții a Clubului de Lectură „Nosce Te Ipsum”, ce va avea loc în data de 23 aprilie, ora 13.00, Sala multimedia.
Eveniment organizat cu sprijinul #BrandandBuild prin proiectul #ConstruimPentruViitor. Psiholog: Roxana Dumitrascu – voluntar, Hustiu Bibire Alexandra – voluntar