GRIGORE PASCU
Telegrafist. Filatelist
N. 18 octombrie 1853, în Bacău – m. 26 ianuarie 1927, la Iaşi.
Fiul negustorului Gheorghe Pascu din Bacău şi al Elenei.
Studii: Şcoala publică primară de băieţi Nr. 2 din Bacău; Şcoala particulară a profesorului Etienne Prat din Bacău (unde a studiat limbile franceză, germană şi greacă); Gimnaziul de băieţi din Bacău; Şcoala de Telegrafie din Bucureşti.
În serviciul militar se specializează ca telegrafist, participând la campania Războiului de Independenţă din 1877-1878.
În anul 1880 devine telegrafist la Oficiul poştal-telegrafic din Bacău; începe să colecţioneze intensiv mărci poştale.
În 1882 s-a căsătorit cu Maria Iliade (n. 1860, la Roman), cu care a avut şapte copii: Gheorghie (Giorge) (n. 1882), Elena (n. 1883), Maria (n. 1885), Ioan-Dimitrie (n. 1888), Grigore-Julius (n. 1891), Safta (n. 1893), Neculai (n. 1899).
În perioada 1885-1892, a organizat Oficii telegrafice la Ceamurlia, judeţul Tulcea și Codăești, judeţul Vaslui.
În 1893 a renunțat la profesia de telegrafist şi s-a stabilit la Iaşi, devenind funcționar al Epitropiei Spitalului Sf. Spiridon, ca arendaș al moșiei din Blăgești, judeţul Roman.
Grigore Pascu a activat cu pasiune pentru constituirea primei societăți filatelice românești. Recunoscut de colegii din țară ca fiind unul dintre marii colecționari români, a primit „Cartea de membru” nr. 1 a Societății Filatelice Române, înființată în anul 1891. De asemeni, figurează pe lista celor 53 de „filatelişti consacraţi” publicaţi în revista „Timbrophil”, din 6 februarie 1891.
La Iaşi a devenit un catalizator al vieții filatelice. În octombrie 1909, a înființat asociația filatelică Société Philatélique Roumaine de Jassy, fiind şi preşedintele ei.
A purtat corespondență cu filateliști și comercianți din 18 țări ale lumii: Anglia, Rusia, Belgia, Finlanda, Germania, Turcia, Portugalia, Olanda, Mexic, Spania, Italia ş.a.
A stabilit relații cu membri ai Societății Filatelice din Dresda, ai Societății colecționarilor de timbre din Olanda (la care a aderat ca membru activ sau corespondent) și a fost ales membru de onoare al Societății Filatelice din New York.
A încetat din viaţă pe 26 ianuarie 1927, fiind înmormântat în Cimitirul Eternitatea din Iaşi.
În memoria sa, în 1990, Asociaţia Filateliştilor din judeţul Bacău a primit numele „Grigore Pascu”.
În anul 2018, la 165 ani de la naşterea lui Grigore Pascu, Biblioteca Judeţeană „C. Sturdza” a editat albumul monografic „Grigore Pascu. Puncte, linii, timbre”, alcătuit de eminentul colecționar și filatelist Mihai Ceucă. În carte sunt reproduse numeroase imagini ale Bacăului vechi, dar și documente care aduc elemente inedite din istoria filateliei românești. Albumul a fost premiat cu Diplomă în rang de Medalie de Aur la Expoziția Filatelică Națională „Centenarul Unirii” (Timișoara, 3-8 august 2019) și la Expoziția Națională „Filex Transilvanica” (ediția a XXVI-a, Bistrița-Năsăud, 24 august 2019).
„Cel mai vechi şi, totodată, cel mai împătimit filatelist moldovean a fost neîndoielnic băcăuanul Grigore Gh. Pascu. (…) a făcut parte din acea rară şi splendidă stirpe de filatelişti care au colecţionat mărcile poştale doar după frumuseţea, raritatea, exotismul şi încărcătura lor emoţională – care niciodată nu au cunoscut limite.” (Silviu Dragomir, în: „Istoria filateliei româneşti”, vol. 4, Bucureşti, 2003, p. 132).