Adauga la Calendar
Cand:
28 iunie 2023@19:00 – 21:00
2023-06-28T19:00:00+03:00
2023-06-28T21:00:00+03:00
Unde:
Biblioteca Județeană „C. Sturdza” - Sala Multimedia
Bacău
Aleea Parcului
nr. 9
Bacău
Aleea Parcului
nr. 9
Cost:
Gratuit
Contact:
„Via Transilvanica. Drumul care unește” e mai mult decât un splendid album. E o poveste tulburătoare despre România profundă și despre fiecare dintre noi. E o poveste despre cum o mână de oameni au reușit să pună pe hartă, la propriu și la figurat, ceea ce avem mai frumos și mai bun. Despre cum poți transforma un vis în realitate. Despre cum poți lega Nordul cu Sudul, Bucovina cu Banatul, Putna cu Cazanele Dunării, muntele cu câmpia, cerul cu pământul, înaltul cu adâncul, dar, mai presus de toate, despre cum poți uni oamenii.
Un proiect Tășuleasa Social, Via Transilvanica vorbește, în egală măsură, despre identitatea românească și despre diversitate etnică, lingvistică, religioasă și mentalitară. Despre cât de bogată și complexă este, de fapt, România. Despre cum ne putem regăsi rădăcinile, pornind cu rucsacul în spate, singur sau cu prietenii. E despre natură, despre gastronomie, despre muzică, despre viață. E o provocare pentru oricare dintre noi.
Într-o societate tot mai dezbinată și mai egoistă, Via Transilvanica ne vorbește despre mai multe feluri de călătorii. Despre cum poți pleca și, în același timp, rămâne, despre cum poți evada din banalul cotidian, despre cum poți (re)descoperi frumusețea pierdută a lumii. Despre bucuriile simple, despre solidaritate și împărtășire, despre omenie și bunătate, dar mai ales despre cum ne putem regăsi pe noi înșine, luând țara la pas, pe trasee care îți taie respirația, pregătite cu pasiune și pricepere de cei peste 10000 devoluntari din țară și din străinătate, care s-au alăturat unui proiect aparent imposibil.
Cu Via Transilvanica și cu artizanii săi, Voicu Bojan, Tibi Ușeriu și Alin Ușeriu, ne întâlnim miercuri, 28 iunie 2023, de la ora 19.00, în Sala Multimedia a Bibliotecii Județene „C. Sturdza” Bacău, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de bibliotecă publică în Bacău, într-un eveniment organizat în parteneriat de Cărturești Bacău (manager Vincențiu Răchiteanu).
Voicu Bojan este jurnalist, fotograf, ghost writer și, după cum se prezintă, un povestitor-călător căruia nu-i place deloc să stea în loc. Timp de șapte ani a documentat într-o manieră absolut ritualică singura potecă de anduranță din România, Via Transilvanica sau așa-zisul „drum care unește”. Cartea scrisă de Voicu Bojan, ca urmare a parcurgerii celor 1400 de kilometri, reprezintă un proiect intens, curajos și poliedric, care nu doar că setează repere identitare, ci focalizează intern experiența unui pelerin contemporan prin spațiul românesc.
Tiberiu Ușeriu este un sportiv extrem român, alergător de anduranță și ultramaratonist. În 2016, dintre 12 participanți și într-un timp de 173 ore și 44 minute, a terminat primul cel mai dificil maraton (din punctul de vedere al distanței parcurse – 566 km – și al temperaturilor), 6633 Arctic Ultra, pe care l-a denumit cursa vieții, ajungând primul la capătul celor 566 km din zona Cercului Polar. Acesta a parcurs 566 de km pe un ger năprasnic și la temperaturi de până la -52 de grade și a ajuns cu 12 ore înainte de termenul limită. Doar 7 competitori au trecut linia de sosire. În 2017, dintre 18 participanți și într-un timp de 158 ore și 25 minute, a câștigat din nou cel mai dur maraton din lume desfășurat la Cercul polar arctic, reușind să treacă primul dupa 173 de ore și 40 de minute, pentru al doilea an consecutiv linia de sosire de la Tuktoyaktuk, Canada unde s-a încheiat cursa de gheață a maratonului „6633 Arctic Ultra. În 2018, dintre 25 participanți și într-un timp de 172 ore și 50 minute, Tiberiu Ușeriu, în vârstă de 44 ani, a reușit să câștige pentru a treia oară consecutiv din tot atâtea participări, ultramaratonul 6633 Arctic Ultra, considerat printre cele mai dificile din lume, având în vedere că se desfășoară în zona Cercului Polar. La ediție aniversară, ediția a X-a a competiției, au terminat doar 6 competitori și au avut la dispoziție 216 ore să parcurgă traseul de 618 kilometri. În februarie 2017, Tiberiu Ușeriu a lansat cartea 27 de pași, o autobiografie în care povestește în peste 200 de pagini cum a ajuns în viață doar o cifră, „Domnul 2.800” și cum a renăscut într-o celulă cu pereți cu grosimea de 70 de cm, unde a fost condamnat să stea 23 de ani într-o închisoare de maximă siguranță.
Alin Ușeriu este președintele Asociatiei Tășuleasa Social. Dupa ce a făcut voluntariat în Germania, s-a întors în țară, unde a creat o adevarată școală de voluntari și de mentorat. Împreună cu echipa Tășuleasa plantează în Munții Călimani mai mult decat copaci. Plantează idei. Asociația pe care o conduce este implicată în numeroase proiecte de mediu, sociale sau culturale. Cel mai cunoscut este, fără îndoială, Via Transilvanica. Drumul care unește, o alternativă turistică prin care a legat principalele regiuni ale României, printr-un drum unic.